Diagnosens var eller icke vara

Man ska inte läsa allt när man har ett barn under utredning - sätter griller i huvudet på en!

Vi har läst om en massa olika diagnoser men ingen har väl riktigt passat! Grejen är väl också att det finns en uppsjö ovanliga neurologiska sjukdomar där man måste dels uppfylla vissa biomedicinska markörer men även ha vissa andra egenskaper som ingår i diagnosen! Detta innebär att flera diagnoser kan nästan passa, men inte helt och hållet!

Igår gick vi in och läste i Frejas journaler och fick se vilken diagnos neurologen misstänker men även här skriver han att den inte riktigt stämmer in! Många barn med neurologiska diagnoser har dessutom epilepsi så detta ingår i de flesta neurodiagnoser - men Freja har ju inte epilepsi som tur är!

Men det var väldigt mycket som stämde in med denna diagnos så jag antar att blodproverna kommer vara den utlösande faktorn!

Så varför vill man ha en diagnos då? Jag tror att det mest är för att man vill veta vad man kommer kunna förvänta sig av Frejas utveckling! Är chansen väldigt liten att hon kommer kunna prata ja men då vet vi det och behöver inte bli så ledsna när det inte händer och istället bli överlyckliga om det händer! Någonstans vill vi nog också veta att det inte är någon fara för hennes liv - för det är vår största farhåga!

Sen är ju sannolikheten stor att man inte får någon mer specifik diagnos utan att man får "utvecklingsstörning, uns" (utan närmare specifikation) för som sagt så finns det många diagnoser som kan likna men som inte helt stämmer in och då har man något unikt som ingen annan har.

Förhoppningsvis får vi svar innan oktober är slut!

Comments

Popular posts from this blog

Ärtsoppa & diabetes

Thai-mat & diabetes

Alla dessa pennor