Han, hon, hen... värde & status...

Tjejernas språk utvecklas i rasande fart sedan ett tag tillbaka!

Känns nästan som om det är nya saker - nya meningsbyggnader och fraser - varje dag! Sen helgen har det varit mycket då de berättar vad andra gjort utan att använda namn utan istället använt maskulina formen "han" om alla! Vi har försökt förklara vem som är "han" och vem som är "hon" men kan vara för avancerat fortfarande!

Jag är dock motståndare till "hen" och skulle aldrig lära mina barn det! För mig är formen "hen" ett påhitt för att försöka utjämna könsroller så att kvinnan kan hamna på samma nivå som mannen - alltså är "manligt" fortfarande normen! För mig blir det då som att jag måste skämmas för att vara kvinna för att vara kvinna är inte tillräckligt bra så istället för att "hon" är ett steg efter "han" så har nu "hen" tagit den platsen och "hon" halkat ner ännu ett steg!

Kvinnor och män är olika och har olika fysiska och mentala förutsättningar - det är väl inget konstigt med det! Man kan leva i förhållande kvinna-kvinna och man-man men vill man ha barn måste det andra könet vara inblandat på något sätt och det är väl inget konstigt med det! Istället för att försöka göra alla till samma, till "hen", är det inte bättre att försöka höja värdet av kvinnan (eftersom det är där problemet ligger)!

Jag menar inte lika lön för lika arbete, för det borde vara en självklarhet, utan jag menar höja statusen på kvinnodominerade arbeten! För att vara ärliga så är det ju lönenivån som bestämmer statusen på ett arbete och i förlängningen på de som har detta yrke!

Jag utbildade mig i 3,5 år och hade högre lön än min sambo när jag började arbeta efter det! Nu har det gått 4 år och min sambo har nästan 3000:- mer i lön, än vad jag har, för ett arbete som inte kräver utbildning! Så det handlar inte bara om lönesättning utan även om löneutveckling!

Vem kan fixa detta då? Jo politikerna! Kvinnodominerade yrken är i majoritet människobehandlande och oftast i statlig, regional eller kommunal regi! Politiker pratar gärna om jämställdhet men de måste ta beslut som gör skillnad för kvinnodominerade yrken! Lönen borde spegla ditt arbete!

I yrken som socionom, sjuksköterska och undersköterska dominerar kvinnor! En socionom kan sitta och besluta över omhändertagande av barn eller kanske vilket bidrag någon beviljas, jobba på behandlingshem eller fängelser - men lönen speglar inte det arbete som utförs! Det är ett viktigt arbete med svåra beslut och det borde synas i lönekuvertet! Läkaren tar medicinska ansvaret och besluten för patienten men det är sjuksköterskan som ger medicinen, det är sjuksköterskan och undersköterskan som vänder patienten så denne slipper liggsår, det är undersköterskan som ser till så att patienten kommer ut till sällskapsrummet och får socialt utbyte! Det är sjuksköterskan och undersköterskan som kan patienten bäst, som har all den informationen läkaren behöver för sina beslut - men det syns inte heller i lönekuvertet!

Det har stått mycket om brist på sjuksköterskor men egentligen utbildas tillräckligt många men de väljer att antingen arbete i privat regi eller utomlands där lönen speglar det faktiska arbetet på ett mer adekvat sätt! I Aftonbladet idag stod det att Årjäng löste sin sjuksköterskebrist med att erbjuda rekordlön! Så det finns en lösning på sjuksköterskebristen - erbjud rätt lön för arbetet!

Jag vill inte att mina döttrar ska behöva skämmas för att vara tjejer eller behöva välja ett ekonomiskt bättre arbete än det som de faktiskt vill arbeta med för att lönen är på tok för låg för arbetsbelastningen! Politiker har alltid varit mycket snack men liten verkstad - det är dags att syna sig själva och satsa för att skapa faktisk jämställdhet!

Comments

Popular posts from this blog

Ärtsoppa & diabetes

Glögg utan tillsatt socker

Trasigt insulin!?