ÄMMA-teamet

När man jobbar inom sjukvården så får man ibland information om fantastiska saker!

Idag på vårt APT var ledaren för ÄMMA-teamet här för att prata om deras arbete och hur deras team fungerar! Det lät så fantastiskt givande och jag har på senare år kommit fram till att om jag ska jobba inom socialtjänsten så är det just med LSS jag ska arbeta och ÄMMA-teamet är involverat i detta!

ÄMMA står för "Äldre i Malmö Mobilt Akutteam"! I teamet ingår läkare, sjuksköterskor, arbetsterapeut och biståndshandläggare och det är ett samarbete mellan regionala sjukvården, primärvården och Malmö stad!

Jag uppfattar det som ett bättre fungerande samarbete över "gränserna" än vårdplaneringen som också ska vara ett samarbete mellan olika instanser! Men här jobbar man från olika instanser i ett sammansvetsat team och det är lättare att få till rätt vård och rätt sociala insatser direkt vid hembesöket!

Istället för remisser, som kan ta lång tid att få igenom, så jobbar man efter att man helt enkelt får ringa deras koordinater (en av sköterskorna) och i det samtalet, där "remitterande" läkare istället kan förklara och göra utlägg om situationen, så tas ett beslut ifall detta är en patient som når teamets målgrupp. Så mycket smidigare än en remiss som ju faktiskt är väldigt statisk!

Det var bara så inspirerande med deras arbete och det är ju så man vill arbeta! Det byråkratiska sätter ofta käppar i hjulen, motverkar det man försöker uppnå! Sådana problem kunde teamet fortfarande stöta på då det är tre olika journalsystem inblandade och man får inte lov att läsa i varandras journaler trots att man tillhör samma team (galet motarbetande). Men faktiskt verkar de ha löst det på ett rätt bra sätt så att de i alla fall kan överkomma det hindret någorlunda!

Samma journalsystemproblem kan ju tex finnas på kommunala boenden där läkarinsatserna sköts via regionala sjukvården! Ibland är det knappt man tror att det är sant med alla motsättningar!

ÄMMA-teamet ger i alla fall hopp om framtiden! :D

Comments

Popular posts from this blog

Ärtsoppa & diabetes

Thai-mat & diabetes

Alla dessa pennor