Valet är över!

Igår satt vi uppe och tittade på valvakan!

Lite deprimerande med SD som nu blir vågmästare igen fast som tredje största parti! Jag tror inte att man kan säga att 13% av Sveriges röstare är nazister utan det handlar dels om okunskap och dels om det "lätta" alternativet! Om man bara lyssnar på Jimmy Åkesson så kan man hålla med om det mesta han säger för det låter väldigt bra! Och tyvärr är det väldigt få som orkar djupdyka i olika partiprogram och valmanifest för att se vad som faktiskt ligger bakom allt han talar om! Jag och en kursare gjorde ju vår C-uppsats om SD och vi gick igenom alla deras (publicerade) skrifter, djupdök i diverse litteratur som synat SD i sömmarna och försökte komma till en intervju med någon från partiet men blev bara runtskickade så det blev inget med det! Men det behövdes kanske inte heller - bara skrifterna sa allt, svart på vitt! SD är ett missnöjesparti och de andra partierna borde se det som att en stor del av befolkningen är missnöjda och de borde faktiskt våga röra sig mot SD:s hjärtefrågor för att slå dem på deras egen mark!

Den stora frågan är väl just integrationen. Den fungerar ju faktiskt rätt dåligt på sina ställen idag och har gjort det ett tag med alla segregerade områden i storstäderna men även resulterat i SD-styre i många små kommuner! Jag tror kanske att de andra partierna inte riktigt vet hur de ska förbättra integrationen! Ett stort problem är nog vissa invandrartäta områden istället för att faktiskt placera ut nykomna flyktingar och invandrare i ALLA områden - att skapa en blandning! Jag tror att det hade kunnat fungera men det är kanske lite sent nu!

En annan sak som jag tror skulle kunna fungera är något landets universitet och högskolor skulle kunna satsa på! På Malmö högskola erbjöds 2 program där man antingen umgicks med ett barn eller en äldre person en gång i veckan - som ett slags "storebror"-program! Ett barn som vars familj behövde avlastning eller ett barn som behövde hjälp att komma ut och hitta på något! En äldre som kanske behövde hjälp med praktiska saker eller som kanske bara ville ha någon att prata med! Jag tror att man skulle kunna skapa "mixers" i samarbete med arbetsförmedlingen eller migrationsverket där studenter och nykomna invandrare/flyktingar (eller det kan vara lika bra för någon som varit här ett längre tag) kan träffas och prata med varandra, dra lärdomar från varandra och dela med sig av praktisk information. Att mötas och skapa nya kontakter kan vara ett ypperligt sätt att skapa integration!

Integrationen ÄR en svår fråga men kan man börja lösa den så hade det varit det bästa för alla! Världen är mer öppen idag och det finns invånare från så många olika länder i alla länder - vi är globaliserade idag och globaliseringen är framtiden! Nu gäller det att skapa en fungerande integration - en hållbar integration!

Vad har jag mer att säga om valet? Ja S+MP i minoritetsregering och redan har Löfven skapat motsättningar för samarbete med V! Löser sig nog för han lovade ju redan innan valet att det skulle bli ett samarbete! FP+C motsätter sig samarbete med de rödgröna precis som MP gjorde vid förra valet när de absolut inte ville samarbeta med de blåa! Inte så konstigt egentligen! Vi får se hur regeringsskiftet påverkar ekonomin - framförallt den privata ekonomin! Men förhoppningsvis blir det inte alltför många skattehöjningar för de lågavlönade! Samtidigt finns det stora satsningar som ska göras och de pengarna måste ju komma någonstans ifrån! Jaja... tiden för utvisa hur det kommer att gå! ;)

Comments

Popular posts from this blog

Ärtsoppa & diabetes

Thai-mat & diabetes

Alla dessa pennor