Ta tillbaka plusjobb!

Det finns mycket som inte funkar för arbetslösa!

Oppositionen vill försvåra för ungdomar att få en anställning och jag tycker att det är katastrof! Ungdomar utan minsta erfarenhet och kanske ingen vidareutbildning ska väl också få chansen att få ett arbete men vilken arbetsgivare kommer att anställa en ungdom utan erfarenhet över en medelålders med erfarenhet på sitt CV för samma månadslön? Säkerligen ingen!

Fas 3, som alliansen infört, funkar inte heller! Man kan inte låta företagen utnyttja detta som billig arbetskraft - det är förnedrade och nervärderande för människor som antagligen redan känner av ett skadat självförtroende eftersom de inte lyckats få ett arbete.

Att få en praktikplats innebär samma sak som fas 3 för den arbetslöse. Man blir nervärderad och får oftast inte fortsätta på arbetsplatsen trots att de utbildat en i ett halvår och man har "jobbat" där under tiden! Oftast blir man bara utnyttjad där med!

Något som jag tyckte var bra var plusjobben! Ifall en person är 1 år på en arbetsplats, skickad från arbetsförmedlingen så är man inte tillräckligt rotad i arbetsgruppen - men plusjobben innebar att företagen åtog sig att ha personen på arbetsplatsen i 2 år och då hinner man verkligen etablera sig på arbetsplatsen och har antagligen tagit på sig en arbetsbörda och inte bara kan fördelas på de andra kollegorna! Man är en del av både arbetsgruppen och arbetsplatsen och jag tror att det är här man har störst chans att bli anställd efter perioden!

Jag kanske har fel men jag har sett hur plusjobbet fungerat på nära håll! En tjänst som delades mellan två avdelningar och där båda avdelningarna drog i personen efter periodens slut! Först anställdes personen på den ena avdelning och sen när det blev övertalighet där så anställdes personen på den andra avdelningen och har jobbat där i 6 år nu! Jag tror att det är de 2 årens åtagande som gör skillnaden! För då har ju ändå arbetsplatsen en idé om att man har behov för personen i minst 2 år och antagligen efter det också!

Comments

Popular posts from this blog

Ärtsoppa & diabetes

Thai-mat & diabetes

Alla dessa pennor