Stor skillnad mellan typ 1 & typ 2

All diabetes dras oftast över en kam - speciellt i media!

Vid flera tillfällen har det kommit ut artiklar som "Kanel stabiliserar blodsockret för diabetiker" eller "LCHF - en diet för diabetiker" - men det är ju inte riktigt rätt! När man tittade nogrannare på kanelen till exempel så var det ju en undersökning gjord på typ 2 diabetiker! Samma sak är det ju med LCHF egentligen - det är typ 2 diabetiker som kan kostbehandlas!

Ja jag vet att många typ 1:or har testat LCHF och är nöjda med detta - men är det verkligen så bra för kroppen att proppa sig full med fett och utesluta alla kolhydrater? Hjärnan behöver ju kolhydrater för att fungera ordentligt och hjärtat tar stryk av fet mat!

Vid diabetes typ 1 så har kroppens immunförsvar attackerat de egna insulinproducerande cellerna så att dessa till slut dör ut helt - därför är denna typ av diabetes (nästintill) alltid insulinbehandlad! Vid diabetes typ 2 har den egna insulinproduktionen börjat avta - det kan vara pga väldigt ohälsosam kost som anstränger systemet, överviktiga har ofta ett ansträngt system och även en del äldre - och kan då behandlas med bättre kost, motion och/eller tabletter, men så småningom brukar även denna typ bli insulinbehandlad! Om man har typ 1 så påverkas den såklart också mot det bättre med god kosthållning och motion - men den kan inte regleras enbart med detta så som många typ 2:or kan! Typ 2 kallades "åldersdiabetes" i folkmun förr men numera har den börjat klättra ner i åldrarna samtidigt som typ 1, som kallades "barndiabetes", har börjat klättra uppåt i åldrarna. Graviditetsdiabetes likställs med typ 2 och för de som fått graviditetsdiabetes som stannat kvar även efter graviditeten så är det typ 2 de har fått - även om det finns de enstaka fall där mamman faktiskt fått en utlöst typ 1 under graviditeten, bara en slump att det hände just då. Det finns även mutationer både på typ 1 och typ 2!

Oj vilken utläggning... det jag ville komma fram till var ju att det var två helt olika sjukdomar och att de som väljer att skriva om diabetesrelaterad forskning eller händelser kanske borde skaffa sig lite djupare kunskap än att bara skrapa på ytan jämt! Jag visste nästan inget om diabetes när jag fick diagnosen för lite mer än 10 år sedan - jag visste inte ens att symtomen jag hade var symtom för diabetes! Idag är diabetes en vanlig folksjukdom och många drabbas varje år och dessutom bara ökar det utan att forskarna kan se någon hejd på det!

Comments

Popular posts from this blog

Ärtsoppa & diabetes

Thai-mat & diabetes

Alla dessa pennor