Önska sig tvillingar!

Jag vet att det finns många som önskar sig tvillingar men man ska veta hur mycket oro det innebär också!

Får man reda på att där finns två runt v9 när man brukar bli inskriven så kan det vara så att till nästa ultraljud, KUB eller rutinultraljud, så kan den ena tvillingen ha "försvunnit"! Något som kallas Vanishing Twin Syndrome där det ena fostret helt enkelt aborteras och absorberas av kroppen!

Finns båda barnen kvar vid rutinultraljudet i v18-20 så väntar andra orosmoln! Dels har vi tillväxten då det ofta är så att ena tvillingen är större än den andra vilket man gärna håller koll på med tillväxtultraljud och blodflödeskontroller.
 
I v25 rekommenderas alla tvillinggravida att ha BB-väskan packad och hemmet förberett för eventuell tidig ankomst! Det är mycket vanligt att tvillingar kommer innan v34 - vilket innebär en längre sjukhusvistelse med all oro som det innebär.
 
Väntar man enäggstvillingar - som vi i vårt fall - finns risk för Tvillingtransfusion (TTS/TTTS) vilket innebär att den ena tvillingen tar all näring från den andra! Detta kan ju då medföra stora komplikationer och i värsta fall att den ena tvillingen inte överlever! Det finns ett ingrepp man kan göra där man delar de "trådar" som länkar tvillingarna och som möjliggör TTS men detta ingrepp kan i sig medföra andra komplikationer!
 
När man tagit sig till v30 är man lika stor som vid en fullgången graviditet med "bara" en bebis i magen! Detta innebär såklart en väldig påfrestning på kroppen och i regel blir man helt sjukskriven någon gång mellan v20-30 för att undvika förtida födelse!
 
Lyckas man komma till v34 så är det ökade risker för havandeskapsförgiftning - vilket i mitt fall också är ökad risk på grund av diabetesen!
 
Man får hela tiden veta att man ska ringa ifall man inte känt båda barnen sparka en dag - samtidigt säger dem att det är svårt att veta vem det är som sparkar eftersom det lika gärna kan vara den ena som sparkar på den andra så att det känns på den sidan!
 
Det känns jättebra att vi lyckats ta oss såhär långt men det har ju inte varit varken helt enkelt eller helt komplikationsfritt! Igår köpte jag två pyjamaser i storlek 44 eftersom lilltösen antagligen kommer behöva den storleken och det kändes lite taskigt att hon skulle "drunkna" i storlek 50! Var ju hos SpecMVC igår och de lyckades ge mig tre tider i nästa vecka - mot alla odds! Men det känns ju skönt att min "högriskgraviditet" blir prioriterad även om det egentligen inte fanns tider!

Comments

Popular posts from this blog

Ärtsoppa & diabetes

Thai-mat & diabetes

Alla dessa pennor