Drömmen om ETT barn...

...multiplicerades!
 
Jag har inte skrivit här på länge men jag har haft mina anledningar! För ungefär ett år sedan bestämde jag och sambon att 2012 skulle vi börja utöka vår lilla familj på två. Med diabetes är det ju vissa saker att tänka på och vid diabetes-ssk besöket under tidiga hösten förra året berättade min ssk att man gärna ville att HbA1c skulle ligga lite lägre innan man börjar och att det ska ligga stabilt.
 
Så efter nyår började jag sänka mitt bs - vilket ni kunde läsa om även om ni inte visste varför! ;) Sen ska man hinna med ett diabetes-dr besök innan man börjar också dels för mer information och dels för att de ska kolla så att alla blodprover är bra osv.
 
Jag hade mitt läkarbesök i mars och fick grönt ljus! Vi ville gärna att barnet skulle komma nästa år och blev gravida direkt. När man får positivt gravtest och har diabetes så ska man direkt ringa sin diabetesavdelning så att de startar med kontroller direkt! Jag fick dels gå och ta en hel radda blodprover och sen har min läkare ringt en gång i veckan för att diskutera mina bs-värden. Jag har fått låna en DiaSend som skickar värdena direkt till en sida så att läkaren kan gå in och se dem! Man ska testa bs minst 7ggr/dag.
 
Diabetes-dr skickar dessutom remiss till specialistmödravården så att man blir inskriven där i det snaraste! Jag blev inskriven i vecka 7 och eftersom det inte är säkert att hjärtat har börjat slå då så fick jag inget ultraljud - vilket var lite tråkigt!
 
Jag har mått väldigt dåligt sen vecka 7 och har spytt i princip varje dag under minst halva dagen så jag blev sjukskriven direkt eftersom det blev väldigt svårt att kontrollera blodsockret som har svängt upp och ner även om HbA1c legat bra hela tiden.
 
Nu är jag i vecka 19 och har nästan precis haft det rutinultraljudet! Jag och sambon satt oroligt och väntade på om där fanns en liten eller inte - DÄR FANNS TVÅ! Två små töser verkar det vara och dessutom enäggstvillingar! Ingen av oss har ju tvillingar i släkten men enäggstvillingar är slumpen som avgör! Chansen är mellan 0,25-0,375% att få enäggstvillingar - chansen att få tvåäggstvillingar är 3ggr större! Man kan säga att vi blev smått chockade - men nu vet vi varför jag mått så dåligt för man mår lite sämre när det är tvillingar!
 
Diabetes och graviditet är speciellt så jag kommer att beskriva lite här vad man går igenom - extra ultraljud och kontroller osv! Hoppas att det blir nyttigt!

Comments

  1. weee vad roligt att du borjat blogga igen :)

    ska bli spannande att lasa & vi maset ses snart igen:)

    Kram till er alla 3;)

    ReplyDelete
  2. Hahaha... ja jag kör den hela tiden att nu är "jag" 3st! ;)

    Ja jag tänkte att egentligen borde du och jag och våra mammor träffas! Hade varit kul!

    Men JA du och jag måste ses!!!

    KRAMAR

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ärtsoppa & diabetes

Thai-mat & diabetes

Klä om en lampskärm